Programma

In dialoog met de kunstenaar

Datums
zaterdag 21 december 2019
10:00 (Einde: 17:00)
zondag 22 december 2019
10:00 (Einde: 17:00)
Locatie
Prijs
Gratis toegang
Organisator
Stad Herentals, Art Center Hugo Voeten en Erfgoedcel Kempens Karakter

Tijdens deze unieke tentoonstelling opent het voormalige Museum Fraikin opnieuw de deuren in de Lakenhal. De Academie voor Beeldende Kunsten en de dienst sport en jeugd tonen ook de resultaten van hun crea-activiteiten geïnspireerd op het werk van Charles-Auguste Fraikin.

Museum Fraikin

In 1893 werd het beeldhouwkundige Museum Fraikin in de historische Lakenhal op de Herentalse Grote Markt ingehuldigd. Dit museum werd ingericht door de kunstenaar zelf, Charles-Auguste Fraikin, en herbergde het volledige gipsen oeuvre dat hij drie jaar eerder aan de stad Herentals had geschonken.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het museum gesloten. Naar aanleiding van de restauratie van de Lakenhal werd het grootste deel van de maar liefst 400 gipsen beelden en sculpturen elders ondergebracht. Maar de meest imposante beelden bleven achter de gesloten deuren van het museum staan.

Op 21 en 22 december opent het voormalige Museum Fraikin opnieuw de deuren. Tussen 10 en 17 uur kunt u de indrukwekkende gotische zolder van de Lakenhal en de mysterieuze beelden van Fraikin ontdekken. Mis deze eenmalige en unieke gebeurtenis niet. Want nadien gaan de zolder van de Lakenhal en het museum terug op slot om helemaal gerestaureerd te worden.

Let er wel op dat omwille van de veiligheid maar een beperkt aantal personen tegelijkertijd op de zolder wordt toegelaten. Om zoveel mogelijk bezoekers een unieke kijk op dit oude museum te gunnen,wordt gevraagd om uw bezoek zo kort mogelijk te houden. Wij vragen hiervoor uw begrip. 
De zolder van de Lakenhal in niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De tentoonstellingsruimte op de gelijkvloers is wel rolstoeltoegankelijk. U kan hiervoor de lift nemen aan de zijkant van het gebouw. U kan onze vrijwilligers aanspreken voor hulp

 

De sokkel

Studenten van het Project Atelier van de Academie voor Beeldende Kunsten Herentals realiseerden een unieke sokkel voor het beeld De Kunstenaar (1872) van Charles-Auguste Fraikin. Elke sokkel fungeert als autonome sculptuur, maar tegelijkertijd als drager van het beeld van Fraikin. Dit resulteert in zeer uiteenlopende beeldtalen, technieken en interpretaties. De sokkels worden gepresenteerd in dialoog met het originele beeld van Fraikin.

 

Fraikinstein

Tijdens het crea-herfst-kamp Fraikinstein van de dienst sport en jeugd lieten de kinderen zich inspireren door de werken van de bekende kunstenaar. Het resultaat is een jeugdige interpretatie van de werken van Fraikin.

 

De vernissage vindt plaats op vrijdag 20 december om 20 uur.

Foto's