Programma

Kamerfilharmonie Vlaanderen o.l.v. Herman Engels

Wenen: klassiek en romantisch

Datum
zaterdag 07 oktober 2017
Prijs
€ 25,50 / € 22 (Vriendenpas)

Het Wenen van de achttiende en negentiende eeuw heeft op muziekgebied veel moois opgeleverd. De Kamerfilharmonie Vlaanderen onder leiding van Herman Engels put uit dit repertoire en brengt muziekstukken van Haydn, Mozart en Schubert. De solisten zijn Sandra Vives Caudeli op dwarsfluit en Eva Verheyen op harp.

Als grondlegger van het Weense classicisme schreef Haydn heel wat opera’s. Elk jaar trad hij bij zo’n honderdvijftig opera-uitvoeringen op als orkestleider; een aantal van die opera’s had hij zelf geschreven. Vandaag worden ze niet zo vaak uitgevoerd, met uitzondering van de ouverture van Acide e Galatea.

Wolfgang Amadeus Mozart, amper tweeëntwintig jaar oud, componeerde soms voor speciale bezettingen, zoals het dubbelconcerto voor fluit en orkest. Net voor zijn moeder stierf in Parijs, componeerde hij er voor graaf De Guines het concerto voor fluit en harp.

Franz Schubert was een meester van de melodie, getuigen zijn talrijke liederen voor stem en piano. Maar ook zijn kamermuziek, koorwerken en symfonieën zijn evenwichtige constructies van prachtige melodieën. Schubert was bescheiden; zijn muziek verspreidde hij niet verder dan in intieme kring. De première van Schuberts vijfde symfonie in 1816 bezorgde de componist wel een groter publiek.

 

Programma

  • Joseph Haydn - Ouverture Acide e Galatea
  • Wolfgang A. Mozart - Dubbelconcerto voor fluit en harp                                                          
  • Franz Schubert - Symfonie nr. 5 B-Dur D455
Credits
Herman Engels (dirigent), Sandra Vives Caudeli (dwarsfluit), Eva Verheyen (harp)

Foto's

  • Herman Engels Herman Engels