Programma

Silke Huysmans en Hannes Dereere

Mining Stories (Circuit X)

Datum
donderdag 25 januari 2018
20:00 (Einde: 21:00 / geen pauze)
Bestel tickets
Genre
Prijs
€ 10 / € 7 (Vriendenpas)

Op 5 november 2015 breekt de dam van een opvangbekken met giftig mijnafval in de Braziliaanse mijnstaat Minas Gerais. Een verwoestende modderstroom veegt verschillende dorpen van de kaart en stort zich uiteindelijk in de Rio Doce. In een regio waar drie op vier mensen in de mijnindustrie werken, komt de ramp aan als een tabula rasa.

Mining Stories is geen whodunit of reconstructie van de ramp, maar een intrigerende reis door een kluwen van persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema’s die voor uw ogen worden ontward.

Theatermaakster Silke Huysmans vernam het nieuws over de ramp uit de eerste hand, via berichten van getroffenen. Tot haar zevende woonde ze zelf in Minas Gerais, op enkele kilometers van de plek waar de ramp plaatsvond. Na twintig jaar keert ze voor het eerst terug, samen met haar artistieke partner Hannes Dereere. Ze interviewen betrokkenen en maken de gevolgen van de ramp van dichtbij mee. Voor Mining Stories laten zij onder anderen de econoom Paul De Grauwe en de neuroloog Luc Crevits beschouwingen maken.

Silke Huysmans en Hannes Dereere zijn gefascineerd door de impact van landschappen en omgevingen op het dagelijkse leven. Wat het duo kenmerkt is de manier waarop ze onderzoek voeren. Op een bijna-wetenschappelijke manier gaan ze in op de thematiek van hun toekomstige voorstellingen. Daarbij laten ze zich leiden door veldonderzoek en gesprekken met mensen en experts.

Van 2017 tot 2018 zijn Silke en Hannes focusartiest bij het nieuwe kunstencentrum KAAP.

 

Andere voorstellingen van Circuit X:

  • Dounia Mahammed met Salut copain op 7/2/2018 in CC Zwaneberg
  • Lobke Leirens en Maxim Storms met Another One op 22/3/2018 in cc ‘t Getouw
  • Vera Tussing met Mazing op 28/3/2018 in cc de Werft
Credits
Silke Huysmans (spel, creatie), Hannes Dereere (creatie), Dries Douibi (dramaturgie)

Foto's

  • (c) Hugo CordeiroMining Stories